Hudtyper och hudtillstånd

Hudtyper

För att kunna erbjuda bra produkter och rutiner behöver vi / du veta vilken hudtyp du har. Hos Skintro kan du alltid boka tid varje fredag för en gratis hudanalys hos en auktoriserad hudterapeut, analys med vår hudscanner Dermoprime samt få hemråd och prova på de produkter som skulle passa just dig. Boka "gratis hudanalys" under boka fliken. Har du inte möjlighet att komma på en hudanalys så kan du läsa om de olika hudtyperna nedan samt vilken behandling och vilka produkter som passar de olika hudtyperna. Oavsett hudtyp kan du också ha olika hudtillstånd eller besvär som behandlas på olika sätt, se nedan vilka olika hudtillstånd som är vanliga samt behandlingar som vi rekommenderar.

Blandad hy

Den vanligaste hudtypen vilken oftast innebär att du är torrare på kinderna och lite mer fet i T-zonen (haka, näsa och panna).

Blandhy innebär att vi behöver behandla de torra och feta partierna på olika sätt för att få bästa resultat.

Sök på blandhy under fliken shop.

Fet hy

Fet hy innebär oftast att du har stora porer med blanka partier samt synliga porer även vid öron och högt upp i pannan. 

Vid en fet hudtyp vill vi jobba på att balansera talgproduktionen samt få en mattare yta.

Sök på fet hy under fliken shop.

Torr hy

Torr hy innebär att du har små fina porer utan mycket talgproduktion. Ofta känner du dig stram och torr i hyn.

Vid en torr hy behöver vi arbeta på att ge fukt och skydd åt huden då en torr hy oftast har en låg talg produktion

Sök på torr hy under fliken shop.

Normal hy

Normal hy är inte så vanligt och betyder att hyn är välbalanserad utan varken torrare eller blankare partier. Porerna är synliga i T-zonen men mindre i övriga partier. Hyn ser frisk ut och har en fin lyster.

Sök på normal hy under fliken shop.

 

Hudtillstånd 

Känslig hy

Innebär framför allt att de små blodkärlen eller kapillärerna i ansiktet har en större känslighet och behöver skyddas. Värme, kyla, beröring, vind och vatten  bidrar till att öka känsligheten. Hyn behöver framför allt skyddas från yttre faktorer och man behöver undvika produkter med syra eller korn i som kan irritera en känslig hy. 

Sök på känslig hy under fliken shop.

Rosacea

Rosacea är ett tillstånd som behöver bedömas av läkare. Det finns idag medicin som lindrar och man behöver prata med sin läkare om man misstänker att man har rosacea. Rosacea innebär bland annat allt att de små blodkärlen eller kapillärerna i ansiktet har en större känslighet och behöver skyddas. Värme, kyla, beröring, vind,  stark mat samt alkohol kan bidra till att öka känsligheten. Hyn behöver framför allt skyddas från yttre faktorer och man behöver undvika produkter med syra eller korn i som kan irritera en känslig hy. 

Sök på rosacea hy under fliken shop.

Mogen hy

Mogen hy brukar man prata om då det gäller personer som är över 30 år och uppåt. Då börjar man ofta få rynkor och fina linjer runt ögon, panna och runt munnen. Då man har mogen hy kan det vara ide att börja tänka på att att använda anti aging produkter och skydda sig från solen som är vår största bov då det gäller rynkor och hudens åldrande.

Sök på mogen hy under fliken shop.

Pigmenteringar

Det går att minska pigmenteringar med s.k. brightening produkter och man kan med fördel gå en kur efter på fyra till sex brightening behandlingar efter sommaren då man tenterar till att få fler pigmenteringar. När man har minskat pigmenteringar är det viktigt att tänka på att undvika sol då de ofta tenderar att komma tillbaka på samma ställe om man solar. Pigmenteringar kan uppkomma bl.a. genom att utsätta sig för mycket sol eller förändrade hormonbalanser te.x. om man är gravid. 

Sök på pigmenteringar hy under fliken shop.

Acne

Har man svår acne är det bra att uppsöka läkare för receptbelagda läkemedel. Vi kan som hudterapeuter med bra resultat hjälpa till att sätta rutiner och se till att du använder rätt produkter för att få rodnad och acne att minska. För en tonårshud eller acnehud är det bra att komma på behandling en gång i månaden för att klämma porer och följa upp så att man håller hyn frisk och med en fin lyster. 

Sök på acne hy under fliken shop.